دیدنیهای شهر دهلی
کشور هندوستان و پایتخت آن شهر دهلی با داشتن وسعت بسیار بالا و جمعیت زیادی که با فرهنگها ، مذاهب و باورهای گوناگون در آن زندگی میکنند یکی از جذابترین مکانها برای گشت و گذار ، ماجراجویی و سفر میباشد . در واقع دهلی با داشتن قدمتی بیش از ۵ هزار سال از کهنترین شهرهای جهان است . وجود قلعهها ، بناهای تاریخی و مساجد گوناگونی که از زمان حاکمیت مغول در این شهر به جای مانده باعث شده برای بسیاری از گردشگران جذاب و تماشایی باشد . همین محبوبیت ما را بر این واداشت که در این مطلب از مجله گردشگری بلیط اینجا به معرفی تعدادی از دیدنیهای شهر دهلی بپردازیم تا شما را با یکی دیگر از مقاصد تماشایی برای سفر و ماجراجویی در جهان آشنا کنیم .
قلعه سرخ
قلعه سرخ به این دلیل به این نام لقب گرفته که از ماسه سنگ قرمز ساخته شده است . در سال ۱۶۴۸ شاه جهان بنایی با شکوه در دهلی ساخت که تا سال ۱۸۵۷ نیز مقر حکومت مغول بود . این قلعه هلالی شکل است و خندقی دور تا دور آن را فرا گرفته . ورودی اصلی بنا دروازه لاهور نام دارد به این دلیل که رو به لاهور پاکستان است . بعد از گذر از ورودی بازاری مقابلتان ظاهر و در آن اجناسی گوناگون از ابریشم و جواهرات و ظروف نقره تا مواد غذایی عرضه میشود .
یکی دیگر از بخشهای قلعه سرخ نقارخانه است که در آن آلات موسیقی مانند سنج و تیمپانی نگهداری میشود . این ساز ها زمانی ابزار نوازندگان قلعه بوده که برای امپراتور مینواختند . از دیگر دیدنیهای این سازه قسمت دیوان عام است که محل ملاقات امپراطور با مردم بوده است و از سنگ مرمر ساخته شده . علاوه بر ظاهر زیبا ، معماری ۸ ضلعی و قسمتهایی که معرفی کردیم ؛ وجود چندین کاخ ، سالن و موزه دیگر نیز باعث شده قلعه سرخ یکی از دیدنی ترین و مهمترین بناهای دهلی محسوب شود . گردشگران میتوانند هر روز به جز دوشنبهها از ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۴:۳۰ عصر از این سازه تاریخی بازدید کنند .
مسجد جامع
مسجد جامع دهلی یکی از بزرگترین مسجدهای کشور هند است که ۲۵ هزار نفر گنجایش دارد . ساخت این مسجد ۱۲ سال زمان برده و در سال ۱۶۵۶ به پایان رسیده است . بازدید از این بنای مذهبی محدودیتی برای ادیان مختلف ندارد و گردشگران میتوانند با هر دین و آیینی از این مسجد بازدید کنند . مسجد جامع دو محراب باشکوه و دو مناره ۴۰ متری دارد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی قلعه سرخ قرار گرفته . به علاوه وجود سه گنبد مرمرین در این سازه باشکوه که شاه جهان به ساخت آن همت گمارده باعث شده گردشگران از تماشای آن حیرت زده شوند . یکی از دیدنیترین مراسمها در مسجد جامع دهلی برگزاری نماز عید فطر است که در اوج شکوه و با جمعیتی بسیار بالا برگزار میشود .
قطب منار
یکی دیگر از دیدنیهای شهر دهلی قطب منار است که در کنار مسجدی به نام قوت الاسلام ساخته شده . این رسم در معماری شهر دهلی باب است که منارهها را با فاصله از مساجد میساختند . این سازه در سالهای ۱۱۹۹تا ۱۲۲۰ ساخته شده و در حال حاضر در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده . قطب منار که ۷۲ و نیم متر ارتفاع دارد شامل ۵ طبقه است که با ۳۷۹ پله طی میشود . در ساخت این برج از سنگهای مختلف مانند سنگ مرمر و ماسه سنگ استفاده شده . همچنین وجود کنده کاریهایی زیبا و کتیبههایی از آیههای قرآن در آن بر زیبایی این بنا افزوده است . جالب است بدانید به دلیل چندین خودکشی که از بالای قطب منار اتفاق افتاده دیگر امکان بازدید از داخل آن برای گردشگران فراهم نیست .
باغ های لودی
یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری هند باغهای لودی است که در قرن ۱۵ بنا شده است . در این باغ آرامگاه محمد شاه ، اسکندر لودی و گنبد شیشه و گنبد بارا قرار گرفته . داشتن مساحتی به وسعت ۳۶۰ هزار متر و وجود بیش از ۱۰۰ گونه درخت بومی و ۵۰ گونه پروانه و پرندگان مختلف دیگر در کنار معماری باشکوه هندی و ایرانی این فضا باعث شده یکی از محبوبترین جاهای دهلی به خصوص برای بومیها به شمار رود . علاوه بر همه اینها یک کتابخانه و رصدخانه بزرگ نیز در پارک لودی وجود دارد . بسیاری از مردم دهلی برای گذراندن ساعاتی آرامش بخش ، انجام ورزشهایی مانند پیادهروی و یوگا و یا پیک نیک به باغهای لودی میروند .
دروازه هند
یکی دیگر از دیدنیهای شهر دهلی دروازه هند است که به عنوان یک بنای یادبود ملی از سربازان هندی که در ارتش انگلستان در جنگ جهانی اول جان دادند شناخته میشود . این سازه را معماری بریتانیایی در سال ۱۹۳۱ ساخته و ۴۲ متر ارتفاع دارد . دروازه هند از نظر معنوی برای مردم هندوستان اهمیت بالایی دارد و به نوعی نشانی از فداکاری و عشق به وطن در آن حساس میشود . وجود جاذبههای دیدنی بسیار در اطراف این سازه تاریخی و چمن زارهای گسترده باعث شده گردشگران بسیاری به خصوص در شب به بازدید از آن رفته و از نورافشانی دروازه و فوارههای اطرافش لذت ببرند .
آرامگاه همایون
داشتن معماری خاص و منحصر به فرد در آرامگاه یک امپراتور باعث شده به یکی از مهمترین دیدنیهای شهر دهلی تبدیل شود . در واقع همایون دومین پادشاه امپراتوری گورکانی هند بوده که آرامگاه او اولین باغ ایرانی ساخته شده در این کشور است . این سازه در قرن ۱۶ بنا شده است و یکی از ایرانیترین جاذبههای هند به شمار میرود .
خود همایون شیفته معماری ایرانی بوده است . به همین دلیل همسر او بانو بیگم با الهام از مقبرههای ایرانی و فضای چهارباغ ؛ آرامگاهی با این سبک برای او میسازد . ساخت این مقبره که دو دروازه غربی و جنوبی دارد حدود ۸ ، ۹ سال بعد از مرگ همایون به پایان میرسد . در بازدید از این بنا حس میکنید در یک باغ ایرانی رقم میزنید و این به ویژه برای ایرانیان بسیار جذاب و لذت بخش است . گردشگران میتوانند همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر از این جاذبه گردشگری بازدید کنند .
همانطور که در مقدمه هم اشاره کردیم دیدنیهای شهر دهلی بسیار زیاد است و ما به معرفی تعدادی از آنها بسنده کردهایم . از جمله سایر این دیدنیها میتوان به :
راج قت
معبد آکشاردام
خیابان چاندی چوک
مقبره گاندی
معبد آیسکون
مجتمع حوض خاص
پارک ملی جانورشناسی
موزه صنایع دستی ملی
کاخ ریاست جمهوری راشتراپاتی باوان
قلعه پورانا کیلا و… اشاره کرد۰
در مجله گردشگری بلیط اینجا بیشتر بخوانید :